Mõistet „rasvad“ kasutatakse lihtlipiidide ehk triglütseriidide kohta. Toidurasvad koosnevad järgmistest rasvhapetest:
1g rasvu annab 9,3 kcal (38,9 KJ) energiat |
Küllastunud rasvhappeid saab peamiselt loomset päritolu rasvadest ning nad on enamasti toatemperatuuril tahked.
Monoküllastumata- ja polüküllastumata rasvhappeid saab peamiselt taimset päritolu rasvadest ning nad on toatemperatuuril vedelad.
Transrasvhappeid esineb vähesel määral toidus looduslikult. Enamus transrasvhapete tarbimisest tuleneb aga tööstuslikult toodetud polüküllastumata rasvhapete hüdrogeenimisel saadud transrasvhapetest. On täheldatud, et viimati nimetatud moel saadud transrasvhapped võivad soodustada südame-veresoonkonna haiguste esinemist.
Rasva tüüp | Peamised allikad | Mõju kolesteroolile | Mõju riskile haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse |
---|---|---|---|
Küllastunud rasvhapped | Punane liha, piimatooted, palmi- ja kookospähkliõli, või, kondiitritooted jne | Üldkolesterool ↑ | Ületarbimine võib tõsta |
Monoküllastumata rasvhapped | Enamasti taimsed allikad nagu oliiviõli, pähklid, avokaado jne | LDL kolesterool ↓ Triglütseriidid ↓ | Tõenäoliselt ei oma seost |
Oomega-6 polüküllastamata rasvhapped | Päevalilleseemned, pähklid, sojaoad, mais ja neist valmistatud õlid jne | LDL kolesterool ↓ HDL kolesterool↓ Triglütseriidid ↓ | Ei tea |
Oomega-3 polüküllastumata rasvhapped | Mereannid, eriti rasvane kala (nt lõhe, heeringas, forell), rapsiseemned, linaseemned ning neist valmistatud õlid jne | LDL kolesterool ↓ Triglütseriidid ↓ | Võivad riski vähendada |
Transrasvhapped (tööstuslikult toodetud) | Margariin, friteeritud toidud, teatud küpsetamis- ja praadimisrasvad, mida kasutatakse pagaritoodetes jne | LDL kolesterool ↑ HDL kolesterool↓ | Ületarbimine võib tõsta |