Rasvad

q„Lipiidid on veeslahustumatud, vähemalt kahe komponendi (baasalkohol ja rasvhape) segaühendid (estrid)“

Lipiidid on üldmõiste, mille alla kuuluvad:

  • lihtlipiidid ehk triglütseriidid;
  • liitlipiididid;
  • kolesteriidid ehk tsüklilised lipiidid.

Mõistet „rasvad“ kasutatakse lihtlipiidide ehk triglütseriidide kohta. Toidurasvad koosnevad järgmistest rasvhapetest:

  • Küllastunud rasvhapped;
  • Monoküllastumata rasvhapped;
  • Polüküllastumata rasvhapped.

1g rasvu annab 9,3 kcal (38,9 KJ) energiat

Küllastunud rasvhappeid saab peamiselt loomset päritolu rasvadest ning nad on enamasti toatemperatuuril tahked.

Monoküllastumata- ja polüküllastumata rasvhappeid saab peamiselt taimset päritolu rasvadest ning nad on toatemperatuuril vedelad.

Transrasvhappeid esineb vähesel määral toidus looduslikult. Enamus transrasvhapete tarbimisest tuleneb aga tööstuslikult toodetud polüküllastumata rasvhapete hüdrogeenimisel saadud transrasvhapetest. On täheldatud, et viimati nimetatud moel saadud transrasvhapped võivad soodustada südame-veresoonkonna haiguste esinemist.

Rasvade allikad ning nende võimalik mõju inimorganismis:

Rasva tüüpPeamised allikadMõju kolesteroolileMõju riskile haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse
Küllastunud rasvhappedPunane liha, piimatooted, palmi- ja kookospähkliõli, või, kondiitritooted jneÜldkolesterool ↑Ületarbimine võib tõsta
Monoküllastumata rasvhappedEnamasti taimsed allikad nagu oliiviõli, pähklid, avokaado jneLDL kolesterool ↓
Triglütseriidid ↓
Tõenäoliselt ei oma seost
Oomega-6 polüküllastamata rasvhappedPäevalilleseemned, pähklid, sojaoad, mais ja neist valmistatud õlid jneLDL kolesterool ↓
HDL kolesterool↓
Triglütseriidid ↓
Ei tea
Oomega-3 polüküllastumata rasvhappedMereannid, eriti rasvane kala (nt lõhe, heeringas, forell), rapsiseemned, linaseemned ning neist valmistatud õlid jneLDL kolesterool ↓
Triglütseriidid ↓
Võivad riski vähendada
Transrasvhapped (tööstuslikult toodetud)Margariin, friteeritud toidud, teatud küpsetamis- ja praadimisrasvad, mida kasutatakse pagaritoodetes jneLDL kolesterool ↑
HDL kolesterool↓
Ületarbimine võib tõsta