Kindla toidu glükeemiline indeks määratakse hinnates veresuhkru taseme tõusu pärast toidu seedimist, mis sisaldab 50g süsivesikuid ning võrreldes seda referents toiduga (tavaliselt glükoos), mis sisaldab sama palju süsivesikuid. Glükoosi glükeemiline indeks on 100.
Järgmiste väärtuste järgi hinnatakse toidu glükeemilist indeksit:
Glükeemiline indeks ei peegelda toidus sisalduva süsivesiku kogu veresuhkru tõstmise potensiaali. Veresuhkru tõusu mõjutab nii tarvitatava süsivesiku kvaliteet (glükeemiline indeks) kui ka kogus. Seetõttu on kasutusele võetud glükeemiline koormus, mis võtab arvesse nii toidus sisalduvate süsivesikute kvaliteeti kui ka kogust.
Järgmiste väärtuste järgi hinnatakse toidu glükeemilist koormust:
Toidu kohta (ühe portsjoni kohta)
Päevas
Toit | Tavaline ports (g) | Glükeemiline indeks | Glükeemiline koormus |
---|---|---|---|
Õun, toores | 120 | 39 | 6 |
Banaan, küps (kollane) | 120 | 62 | 16 |
Banaan, ebaküps (roheliste joontega) | 120 | 42 | 11 |
Greip | 120 | 25 | 3 |
Arbuus | 120 | 72 | 4 |
Porgand, toores | 80 | 35 | 2 |
Porgand, keedetud (kooritud) | 80 | 33 | 2 |
Apelsin, toores | 120 | 40 | 4 |
Virsik, toores | 120 | 42 | 4 |
Pirn, toores | 120 | 38 | 5 |
Ananass, toores | 120 | 66 | 6 |
Aprikoosid, kuivatatud | 60 | 30 | 8 |
Rosinad | 60 | 66 | 28 |
Õun, kuivatatud | 60 | 29 | 11 |
Õunamahl, lisa magusaineteta | 250 | 44 | 30 |
Tomatimahl, konserveeritud | 250 | 38 | 4 |
Coca-Cola, keskmiselt | 250 | 63 | 16 |
Fanta, keskmiselt | 250 | 68 | 23 |
Piim, keskmiselt | 250 | 32 | 4 |
Spagettid, keedetud (valged) | 180 | 46 | 22 |
Spagettid, keedetud (täistera) | 180 | 42 | 17 |
Riis, keskmiselt (valge) | 150 | 73 ± 4 | 43 |
Riis, keskmiselt (pruun) | 150 | 68 ± 4 | 16 |
Kartul, keedetud | 150 | 82 | 21 |
Kuskus, keskmiselt | 150 | 65 | 9 |
Sai (valge) | 30 | 71 | 10 |
Sai (täistera) | 30 | 71 | 9 |
Mesi | 25 | 61 | 12 |